Jadłospis

od 20.09. do 24. 09. 2021

 

 

 

 

I ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

OBIAD

 

 

 

PONIEDZIAŁEK

Pieczywo mieszane z masłem  (1,7),

Jogurt naturalny z jeżynami i amarantusem (7),

Krem z cieciorki (9),

szynka gotowana (1,3,5,10,11),

herbata żurawinowo-malinowa

gołąbki z sosem pomidorowym (1,3),

twarożek biały (7),

 

ziemniaki,

papryka, sałata,

 

ogórek kwaszony,

kakao  (1,7), herbata

 

sok jabłkowy 100% bez cukru

WTOREK

Pieczywo mieszane z masłem (1,7),

Jabłka pieczone z miodem, kruszonką i posypką orzechową (1,7)

Żurek z kiełbasą (1,3,5,10,11),

pasta z makreli (3,4,10),

bawarka (7)

sos pieczarkowy (1),

ser żółty (7),

 

pyzy drożdżowe (1,3,7),

ogórek małosolny, sałata,

 

plater owoców,

kawa inka (1,7), herbata

 

woda

ŚRODA

Pieczywo mieszane z masłem (1,7),

Kisiel gruszkowy z sosem jogurtowym (7),

Rosół z makaronem (1,3,9),

kabanosy drobiowe (1,3,5,10,11),

pieczywo chrupkie wasa (1),

rolada drobiowa (1,3),

ser żółty (7),

herbata z cytryną

sos potrawkowy (1,7),

pomidor, sałata,

 

ryż na sypko,

herbata

 

marchewka z groszkiem,

 

 

sok pomarańczowy 100% bez cukru

CZWARTEK

Pieczywo mieszane z masłem (1,7),

Pudding jaglany na mleku z wiśniami (7),

Zupa jesienna z ziemniakami  (9),

schab pieczony (1,3,5,10,11),

herbata miętowa

makaron łazanki z cebulą, kiełbasą i kapustą kiszoną (1,3,5,10,11),

ser biały wędzony (7),

 

plater owoców,

ogórek zielony, sałata,

 

woda

mleko (7), herbata

 

 

PIĄTEK

Pieczywo mieszane z masłem (1,7),

Ośmiorniczki z parówki z szynki (1,3,5,10,11),

Zupa koperkowa na mięsie z ryżem (9),

szynka z indyka  (1,3,5,10,11),

ketchup,

placki ziemniaczane z cukinią i jogurtem naturalnym (1,3,7),

pasta jajeczna ze szczypiorkiem  (3,10),

bułka z ziarnem i masłem (1,7),

plater owoców,

rzodkiewka, sałata,

bawarka (7)

woda

kawa anatol (1,7), herbata

 

 

Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmiany w jadłospisie

 

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach

1. Ziarna zbóż, które zawierają gluten (jęczmień, orkisz, pszenica, owies, pszenica kamut oraz produkty przygotowane na bazie tych zbóż); 2. Jajka; 3. Skorupiaki; 4. Ryby; 5. Orzeszki ziemne; 6. Ziarna soi; 7. Mleko oraz produkty na bazie mleka (łącznie z laktozą); 8. Migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia; 9. Seler; 10. Gorczyca; 11. Sezam; 12. Dwutlenek siarki, a także siarczyny (w stężeniach większych niż 10mg/l lub 10mg/kg w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.) 13. Łubiny; 14. Mięczaki;

Jadłospis w naszym przedszkolu jest planowany zgodnie z uwzględnieniem Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016. Produkty z których przygotowujemy posiłki są świeże, wysokiej jakości oraz bogate w składniki odżywcze. W trosce o nasze dzieci, staramy się łączyć zdrowe posiłki z poznawaniem nowych smaków. Duży nacisk stawiamy na owoce i warzywa, łącząc je z różnymi potrawami. Stawka żywieniowa wynosi 8zł.