Jadłospis

od 21. 06. do 25. 06. 2021

 

 

 

 

I ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

OBIAD

 

 

 

PONIEDZIAŁEK

Pieczywo mieszane z masłem  (1,7),

Budyń waniliowy z jagodami (7)

( wyrób własny ),

Krem szparagowy (9),

szynka gotowana (1,3,5,10,11),

chrupki kukurydziane,

kurczak w sosie słodko-kwaśnym (1),

twarożek biały (7),

herbata owocowa

ryż na sypko,

papryka, sałata,

 

plater owoców,

mleko (7), herbata

 

woda

WTOREK

Pieczywo mieszane z masłem (1,7),

Parówka z szynki (1,3,5,10,11),

Zupa z fasolki szparagowej młodej na mięsie z ziemniakami (9),

pasta z tuńczyka (4,7),

kawiorek z masłem (1,7),

naleśniki z serem i malinami (1,3,7),

ser żółty (7),

ketchup,

sok pomarańczowy 100% bez cukru

ogórek małosolny, sałata,

plater warzyw,

 

kakao (1,7), herbata

bawarka (7)

 

ŚRODA

Pieczywo mieszane z masłem (1,7),

Chlebek wasa z twarożkiem ze szczypiorkiem i rzodkiewką (1,7),

Zupa koperkowa  z ryżem (9),

szynka drobiowa (1,3,5,10,11),

woda z cytryną

strogonow z polędwiczek wieprzowych (1),

owsianka na mleku (1,7),

 

kasza kuskus na sypko (1),

ogórek zielony, sałata,

 

kapusta młoda gotowana,

herbata

 

plater owoców,

   

woda

CZWARTEK

Pieczywo mieszane (1)

Sałatka z owoców sezonowych z sosem jogurtowym i słonecznikiem (7),

Krem z zielonego groszku (9),

z masłem (7),

sucharek bez cukru

kiełbaski w sosie musztardowym (1,3,5,10,11),

kiełbasa tatrzańska (1,3,5,10,11),

herbata miętowa

makaron (1,3),

serek naturalny (7),

 

ogórek małosolny,

pomidor, sałata,

 

sok pomarańczowy 100% bez cukru

kawa inka (1,7), herbata

   

PIĄTEK

Pieczywo mieszane z masłem (1,7),

Ciastko razowe (1,3),

Zupa wiśniowa z zacierką (1,3),

polędwica sopocka (1,3,5,10,11),

plater owoców,

filet z soli smażony (1,3,4),

pasta jajeczna ze szczypiorkiem (3,10),

bawarka (7)

ziemniaki młode,

rzodkiewka, sałata,

 

surówka z kiszonej kapusty,

kawa Anatol (1,7), herbata

 

woda

Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmiany w jadłospisie

 

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach

1. Ziarna zbóż, które zawierają gluten (jęczmień, orkisz, pszenica, owies, pszenica kamut oraz produkty przygotowane na bazie tych zbóż); 2. Jajka; 3. Skorupiaki; 4. Ryby; 5. Orzeszki ziemne; 6. Ziarna soi; 7. Mleko oraz produkty na bazie mleka (łącznie z laktozą); 8. Migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia; 9. Seler; 10. Gorczyca; 11. Sezam; 12. Dwutlenek siarki, a także siarczyny (w stężeniach większych niż 10mg/l lub 10mg/kg w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.) 13. Łubiny; 14. Mięczaki;

Jadłospis w naszym przedszkolu jest planowany zgodnie z uwzględnieniem Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016. Produkty z których przygotowujemy posiłki są świeże, wysokiej jakości oraz bogate w składniki odżywcze. W trosce o nasze dzieci, staramy się łączyć zdrowe posiłki z poznawaniem nowych smaków. Duży nacisk stawiamy na owoce i warzywa, łącząc je z różnymi potrawami. Stawka żywieniowa wynosi 8zł.